„The Black Dahlia” – Dulcele sărut al Daliei

Dulcele sărut al Daliei

Lee Blanchard, 43 de vitorii, 4 meciuri egale și două înfrângeri la categoria grea. Bucky Bleichert, boxer de categoria semigrea, cu 36 de victorii, 0 meciuri egale și 0 înfrângeri. Blanchard și Bleichert: un erou și un turntor.

Acum foști boxeori, actuali polițiști. Meciul dinte ei urma să restabilească viața. Supranumiți Domnul Foc și Domnul Gheață, cei doi ajung să lucreze împreună. De la rivali ajung la prieteni și într-un final, ajung o familie legată și mai mult prin femeia de care amândoi sunt atașați. Trioul perfect indestructibil.

Când nimic nu pare a le destrăma perfecțiunea, apare ea. Supranumită Dalia Neagră, frumoasa brunetă, omorâtă într-un mod barbar și învăluită în mister urmează să le pună la încercare viețile și să-i secătuiască de toată puterea și de toate secretele ce îi bântuie. Dalia Neagră devine obsesia întregii poliții din Los Angeles, ea reușește să arate adevărata față a justiției, dincolo de toate ușile. Obsesia pentru rezolvarea acestei crime atroce, îi face pe Lee și Bucky să se piardă în trecutul și în viitorul lor așa încât cei doi sunt puși într-o situație fără ieșire.

Am fost plăcut impresionată de stilul alert al evenimentelor și de descoperirile care se petreceau, de dorința de adevăr a lui Blanchard și de stilul lui Bucky de a pune problema și de a vedea realitatea și faptele dincolo de aparențe.

În același timp mi-au plăcut și polițiști care lucrau ore extra doar pentru a afla adevărul și pentru a prinde criminalii, doar pentru a păstra ordinea. I-am detestat pe cei care se gândeau doar la pozițiile lor și mușamalizau detaliile care le făceau lor rău.

L-am iubit pe Blanchard pentru faptul că era tipul sensibil, atât de plăcut și în același timp polițistul dur și rău. Pentru faptul că te cucerea așa ușor și pentru faptul că îl făcuse pe Bucky chiar să-l placă și să-l vadă ca pe un frate. Îmi plăcuse așa mult de el încât chiar și la final, l-am îndrăgit deși nu știu sigur dacă el ar mai fi meritat admirația mea din punct de vedere obiectiv și chiar subiectiv. Și totuși, rămânând la părerea mea: Lee îî iubea pe Kai și pe Bucky. Dacă am avea mai multă încredere în prietenii noștrii, dacă nu ne-am lăsa orbiți de obsesiile noastre și am avea măcar un gram de voință și stăpânire de sine, cu siguranță mulți dintre noi am ajunge departe, inclusiv și Lee.

Bucky mi-a plăcut mult deoarece reprezenta personajul real. Mi-a plăcut și destinul său, crud și atât de revoltător, și totuși viața îi dăduse o șansă, ca apoi să-l înșele iar atât de brutal. Mi-a plăcut mult faptul că el chiar îl admira pe Lee și stilul lui de a gândi. Felul lui Bucky de a acționa l-a întrecut pe cel a lui Lee și a aici a fost cu mult superior.

Iar cea care îi lega pe cei doi, Kai, nu pot spune că îmi plăcuse foarte mult. Era atât între Lee cât și între Bucky. Îl voia pe Bucky, dar fără să renunțe la Lee. Și toți erau conștienți de adevărata natură a relației lor. Sau cel puțin doi dintre ei erau cu adevărat conștienți de adevăr.

Dalia Neagră, sau Elizabeth Short nu a fost un personaj pe placul meu. Probabil aș fi plăcut-o mai mult și mi-ar fi fost milă de ea și aș fi simpatizat-o dacă impactul ei asupra celorlalte personaje nu ar fi fost așa profund și nu i-ar fi adus în stadiul în care ajunseseră.

Povestea aceasta este exemplul clar care dovedește cum viața celorlalți o poate distruge pe a ta, fără ca măcar să ai vreo legătură cu persoana în cauză. Cum nu te poți încrede în nimeni, nici măcar în cei pe care credeai că-i cunoști și care îți sunt alături. Cum minciunile distrug orice sentiment și cum foamea de bani îi face pe oameni să se transforme. Micile pasiuni și greșeli ajung să te distrugă, iar escapadele iau o formă catastrofală.

Carte are 337 de pagini, a apărut în anul 2006 la Editura Polirom, face parte din seria Los Angeles.

Filmul cu același nume a apărut în 2006. este o adaptare a romanului lui James Ellroy și este regizat de Brian De Palma. Actorii filmului sunt : Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank.

Am fost impresionată de carte, însă de film nu pot spune același lucru deși a fost nominalizat la Premiile Oscar. Filmul are o durată de 121 minute  și o notă de 5.6 pe IMDb.

Atât filmul cât și romanul sunt inspirate din realitate, din uciderea tinerei Elizabeth Short.

.

2 gânduri despre „„The Black Dahlia” – Dulcele sărut al Daliei

  1. Wow! Foarte tentanta cartea si povestea in sine, mai ales ca este inspirata din fapte reale. Multumesc pt recomandare, cred ca o sa incerc si genul acesta. Astept doua carti de la Okian si dupa, vreau sa incerc si altceva. Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *