Mary, Regina Scoției

Cred că Mary Stuart este una din reginele mele preferate și unul din personajele istorice pe care le ador. Făcând această afirmație imaginați-vă că eram prima în sala de cinematograf cand a apărut filmul. Nu vă spun cu ce încântare și emoție așteptam să se difuzeze, dar o să vă spun cu ce dezamăgire am plecat de la film. Una foarte mare.

Făcând această afirmație imaginați-vă că eram prima în sala de cinematograf când a apărut filmul. Nu vă spun cu ce încântare și emoție așteptam să se difuzeze, dar o să vă spun cu ce dezamăgire am plecat de la film. Una foarte mare.

Filmul a fost difuzat în România pe 25 ianuarie 2019, înca îl puteți vedea în cinematografe, durata acestuia este de 2h și 4 minute, iar nota pe care o are pe IMDb este 6,6.

Povestea prezentată de film debutează cu o revenire a lui Mary din Franța în Scoția unde se confruntă cu probleme în ceea ce presupune impunerea titlului ei ca regină catolică peste o țară protestantă și, pe deasupra, patriarhală. Printre comploturile la propria curte, se confruntă și cu amenințarea din partea verișoarei sale, Elizabeth I, care la rândul ei o privește pe Mary ca o posibila rivală ce poate atenta oricând la titlul de regină a Angliei.

Amândoua sunt amenințate de existența celeilalte și amândoua duc o luptă în ceea ce presupune suveranitatea reprezentată de o figură feminină. Printr-un lung complot plin de revolte, consiprații și trădări, ambele tronuri sunt puse în pericol, iar cele doua decid soarta pe care vor urma să meargă. Coroana, dragostea sau viața sunt puse sub semnul întrebării.

Printre actorii principali o regăsiți pe Margot Robbie în rolul Elizabetei I, regina Angliei, care a jucat okay și pe Soairse Ronan în rolul lui Mary, regina Scoției.

Dacă Margot Robbie nu mi-a distrus imaginea despre Elizabeth, vă asigur că Soairse mi-a distrus imaginea despre Mary, regina Scoției. Însă nu pot da vina neapărat pe actriță, filmul în sine a fost o dezamăgire pentru mine.

Poate pentru o persoană care nu cunoaște toate informațiile despre regina Scoției, această imagine prezentată în film reprezintă adevarata imagine a lui Mary, lucru care pe mine mă îngrozește.

Să explic puțin de ce sunt așa revoltată, dintr-un personaj istoric inteligent, dintr-o regină capabilă si războinică ( atât în ceea ce privește teritoriul ei, cât și în atitudinea și gândirea ei) au creat o „chestie”, o femeie slabă, indecentă, vulnerabilă și pradă emoțiilor, o femeie care nu acționează, care e manipulată și condusă de alții.

Desi unele episoade istorice au fost respectate, intr-un mod superficial, toata perioada istorica prezentata in film a fost foarte dezgustatoare si dezamagitoare. Nu ma refer la scenele intime prezentate, care nu mi-au facut placere deloc sa le vad, nu fiindca as fi vreo sfanta, insa au fost alese si amplasate gresit.

Pot spune că nu o să mai vreau să mă duc să văd vreun film istoric, nu fiindcă nu mi-ar plăcea sau nu aș fi curioasă, ci pentru a evita astfel de dezamăgiri.

Pentru aceia dintre voi care ați văzut sau vreți să vedeți filmul, nu vă lăsați influențați de opinia mea, este doar o părere și doar un alt punct de vedere. Poate filmul e bunicel și eu doar am fost prea subiectivă sau aveam așteptări prea mari.

În orice caz, sunt curioasă de opinia voastră, așa că nu ezitați să o împărtășiți cu mine și cu toți ceilalți.

6 gânduri despre „Mary, Regina Scoției

  1. Nu am vazut inca filmul, dar mi-am pus în cap sa îl vad. În schimb, mi-au plăcut filmele bazate pe povestea lui Elizabeth I cu Cate Blanchett în rol principal. Mulțumesc de sfat!

  2. Si eu sunt o mare fana a reginei Mary Stuart, am citit mult despre ea si am vazut cam toate filmele si serialele cu ea. Nici mie nu mi a placut acest film, nu are nici o treaba cu realitatea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *