Cititorul din peșteră de Rui Zink

cititor-2Ce aţi spune dacă am face un exerciţiu de imaginaţie?! Am putea să ne transpunem în fel de fel de situaţii: frumoase, amuzante, triste, înfricoşătoare etc. Dar ce-ar fi dacă ne-am imagina pe o insulă cu un singur locuitor (care arată destul de înfricoşător), fără posibilităţi de petrecere a timpului liber în afară de lectură. Fără televizor, fără internet, doar cărţi…multe cărţi…cărţi ce aşteaptă să fie citite şi descoperite.

Un astfel de exerciţiu ne propune cartea pe care vă invit să o citiţi/ savuraţi: „Cititorul din peşteră” de Rui Zink. Aceasta conţine povestea unui copil al străzii care descoperă plăcerea de a citi. Aflându-se într-un moment în care părinţii nu-i acordă prea mare importanţă, fiind preocupaţi cu divorţul, băiatul caută tot felul de aventuri, ajungând membru al unei bande de hoţi mărunţi. Într-o zi, când oamenii regelui făceau controale în port, copilul se sperie şi caută să se ascundă undeva. Astfel, ajunge fără să-şi dea seama în interiorul unui vas. Este descoperit de echipaj şi pus să muncească pe navă pentru a-şi merita hrana zilnică. Motivul călătoriei celor de pe vas este capturarea unui animal cititor, denumit Anibalector. După o furtună puternică băiatul se trezeşte în interiorul unei peşteri, alături de acest personaj înfricoşător. Aici tot ce trebuia să facă pentru a rămâne în viaţă era să citească.

Această carte este plină de învăţături, iar prima lecţie pe care o primeşte tânărul este aceasta: „Te autorizez să subliniezi cărţile pe care le vei citi”, îndemn pe care îl adresez şi eu cititorilor mei.

P.S. Această carte se adresează tuturor, dar mai ales celor care nu au deprins această îndeletnicire (lectura). Vă invit pe toţi să o citiţi şi apoi să reflectaţi.

„Observaţia criticului: Povestea îi va cuceri uşor pe împătimiţii cărţilor, dar eu, în locul dumneavoastră, aş dărui-o…celorlalţi. Vor avea bucuria să se recunoască într-unul din personaje. Lucru la care mai nimeni nu rămâne indiferent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *