Charles Dickens – Marile speranțe

marile-sperante-charles-dickens

„Sunt părinte iubitor pentru toţi copiii fanteziei mele“, afirma Charles Dickens, care credea în capacitatea omului de a depăşi obstacolele întâlnite în viaţă şi de a-şi crea o carieră importantă în orice domeniu. Confirmarea adevărului cuprins de afirmaţia autorului englez ajunge la noi, cititorii, de îndată ce începem să descoperim câteva din experienţele de iniţiere în tainele vieţii, prin care trece orfanul Pip, protagonistul romanului Marile speranțe (Great expectations). Asemănător unui părinte, Charles Dickens îi permite personajului să vină în contact cu oameni şi situaţii mai puțin obișnuite, care fie îl pun în pericol, fie îl dezamăgesc, spulberându-i visele şi inocenţa, dar cu ajutorul cărora descoperă lumea cu toate nuanţele ei. Prin ochii personajului aflăm despre speranță și disperare, despre ambiție și dezamăgire, despre cum ni se poate schimba viața atunci când ne așteptăm mai puțin.

Citind romanul Marile speranțe descoperim drumul unui băiat spre maturitate în circumstanțe mai puțin obișnuite. Este un roman ce îndeamnă la visare, la speranță, la dorința de a-i ajuta pe cei apropiați. Este o carte care ne arată cât de important este să avem un țel în viață, să fim motivați de dorințe înalte, dar în același timp este o carte care ne arată decăderea (spirituală și materială) atunci când nu ne putem lăsa trecutul în urmă.

Marile speranțe este un roman ce urmărește povestea unui băiat în timpul maturizării sale. Pip este un orfan ce-și duce existența într-o fierărie de la marginea unei localități din Anglia, alături de sora sa și de soțul acestuia. În perioada cât va locui împreună cu sora sa va cunoaște asprimea acesteia, dar și delicatețea cumnatului său. Două evenimente însă îi vor marca viața: întâlnirea, într-o seară, cu un evadat și vizitele la domnișoara Havisham, femeia care suferise o mare decepție. Vestea că a moștenit o avere din partea unui binefăcător anonim (care dorește ca băiatul să fie scos din acel mediul și să primească la Londra educația de „gentleman”)  îi aduce lui Pip imaginea unei perspective nevisate.

Pe tot parcursul romanului, Pip va creşte atât fizic, dar mai ales moral. Va cunoaşte plăcerile capitalei, oameni ce-i vor deveni prieteni devotaţi, va realiza preţul prieteniei, va afla taina în care e învăluită viaţa bătrânei Havisham, precum și originile frumoasei Estelle şi, în sfârşit, va afla cine e misteriosul său tutore.

Marile speranțe e o carte care nu are cum să nu te tulbure. E o carte despre soartă, despre nedreptățile unei lumi pe care le-am putea oricând transfera în lumea noastră… O carte despre „marile speranțe” strivite ale unei ființe care își dorește doar o fărâmă de fericire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *